+48 (22) 646 98 43 kontakt
Wyjazd możemy zorganizować w dowolnym terminie a program modyfikować według Państwa preferencji

W Gruzji kultura wina jest ściśle związana z krajem i zarówno jedno, jak i drugie, ma długą, bogatą i wspólną historię. Dziedzictwo winiarstwa jest bez wątpienia bogate jak na taki mały kraj. Najwyraźniej gruzińskie słowo 'ghvino' dało podstawę do łacińskiego słowa 'vino' i ponad pięć tysięcy odmian winogron (co równa się średnio 1/4 wszystkich rodzajów winogron obecnych na Ziemi), zostaje zbieranych właśnie tutaj. Gruzja wypracowała własne sposoby przechowywania tego szlachetnego trunku – zamiast dębowych beczek wino przechowywane jest w glinianych pojemnikach w ziemi. Dlatego też ma ono szczególny smak i aromat, którego nie znajdziemy nigdzie indziej. Nasza podróż z pewnością pozwoli Państwu zapoznać się z bogatym i zróżnicowanym światem gruzińskiego wina i nie tylko....

...Gruzja położona jest na skrzyżowaniu Europy i Azji, dlatego też zarówno na kuchnię, jak i historię tego kraju, miały wpływy obydwu kontynentów. Gruzińska kuchnia oraz tradycje kulturalne wyróżniają się oryginalnością i niepowtarzalnością. W tutejszej kuchni znajdują się dania i potrawy, których z pewnością nie będziemy mieli okazji spróbować w innych częściach świata. Oryginalna gruzińska kuchnia jest bogata w orzechy, owoce granatu, warzywa i wykwintne przyprawy. Jeszcze wiele można powiedzieć o przepysznej kuchni, winie i gruzińskiej gościnności. Nasza szczera rada – proszę, spróbujcie sami – to warto przeżyć!

Zakwaterowanie w pokojach dwuosobowych :
4 noce w hotelu 3* w Tbilisi,
1 noc w hotelu 3* w Telavi,
1 noc w hotelu 3* w Sighnaghi.

Dzień 1
Przelot do Tbilisi. Po przylocie na miejsce odebranie bagaży, przywitanie z miejscowym kontrahentem i transfer do hotelu. Zakwaterowanie w pokojach, a następnie śniadanie. Po posiłku spotkanie z przewodnikiem w recepcji hotelowej i wyjazd na zwiedzanie miasta. Gruzińska stolica Tbilisi ma za sobą długą i fascynującą historię. Została założona w IV w. przez króla Vakhtang Gorgasali, nazwana na cześć ciepłych źródeł wód mineralnych, która w szybkim tempie rozwinęła się w główne miasto na Kaukazie. Przed XII w. Tbilisi było jednym z najważniejszych miast pod względem politycznym, ekonomicznym i kulturalnym na Bliskim Wschodzie. Miasto było jednym z kluczowych punktów na drodze słynnego Jedwabnego Szlaku, łączącego Europę i Azję.

Pierwszym punktem naszego zwiedzania będzie kościół Metekhi z XII w., który położony jest na klifie nad rzeką Mtkvari. Następnie przekroczymy most 100 000 męczenników, gdzie w 1227 roku właśnie taka liczba ortodoksyjnych chrześcijan została ścięta przez armię turecką, prowadzoną przez sułtana Jalal al-Din of Khwarazm po tym, jak odmówili oni przestrzegać jego rozkazów, żeby przekroczyć most i obrazić wiarę chrześcijańską plując na świętą ikonę przyniesioną z kościoła Sioni. Następnie spacer przez Abanotubani (co oznacza dosłownie dzielnicę łaźni). To właśnie tutaj znajdują się lokalne Spa, które od wieków gościły poetów, pisarzy, muzyków a także królów. Po wizycie w jednym z takich kąpielisk spacer pod górę i zwiedzanie Fortecy Narikala. Z tego punktu będziemy mieli niesamowitą panoramę na pełne kontrastów miasto. Stare Miasto słynie ze zdumiewającej mieszanki różnych kultur. Znajdują się tutaj meczety, synagogi, ormiańskie i rzymskie katolickie kościoły, które harmonijnie współgrają ze wspaniałymi kościołami gruzińskimi oraz tutejszą architekturą. Drewniane domy z otwartymi rzeźbionymi balkonami, które wznoszą się nad Świętą Górą Mtatsminda oraz Fortecą Narikala, wydają się witać wszystkich odwiedzających. Miasto ze swoimi wielokulturowymi marketami, na których występuje duża różnorodność produktów i języków, ma z pewnością kosmopolityczną atmosferę. Po tej części zwiedzania lunch (we własnym zakresie).

Po posiłku zwiedzanie najsłynniejszej destylarni tego kraju - Sarajishvili, która już na przełomie XIX i XX wieku mogła poszczycić się wielkimi sukcesami nie tylko na lokalnym rynku. Jak wiadomo, Gruzja ma bardzo długie tradycje produkcji wina, szczyci się przecież byciem kolebką tego trunku. Gruzińskie brandy w integralny sposób związane są z dziejami tego kraju i doceniane były przez możnych tego świata. Znakomita jakość tamtejszych winiaków bierze się z ciekawych, endemicznych odmian winorośli oraz odpowiednio zastosowanej sztuki destylacji i dojrzewania w beczkach.

W 1884 roku David Sarajishvili założył swoją pierwszą produkcję brandy w Gruzji. Używał do tego klasycznej technologii, która była pierwszą w całym Imperium Rosyjskim. Fabryka w Tbilisi wyprodukowała swoje pierwsze brandy w 1887 roku. Nikt nie zdawał sobie sprawy, łącznie z samym właścicielem, że wkrótce miała narodzić się jedna z najbardziej rozpoznawalnych, klasycznych kaukaskich brandy, a właściciela - Sarajishviliego do dziś uznaje się w Gruzji za ojca tego typu trunków. W latach 1889 – 1912 brandy to zostało nagradzane złotymi medalami na międzynarodowych wystawach w Paryżu, Chicago, Brukseli oraz kilku innych miast. W 1913 roku nastąpił punkt zwrotny: spółka Sarajishvili została uhonorowana statusem oficjalnego dostawcy trunku na dwór władcy. Przez lata firma Sarajishvili przeżyła wiele zawirowań. W 1994 roku została ona sprywatyzowana i po raz kolejny z inicjatywy nowego właściciela nazwa Sarajishvili wróciła do firmy. Nastąpił nowy etap zarządzania, produkcji oraz powrót do jakości i tradycji, które zapoczątkował wiele lat temu David Sarajishvili. Obecnie Sarajishvili spełnia wszelkie międzynarodowe standardy. Była to pierwsza firma produkująca winiak, która w 2005 roku na południowym Kaukazie uzyskała certyfikat ISO. Po zwiedzaniu i degustacji powrót do hotelu i czas wolny do dyspozycji uczestników. Kolacja we własnym zakresie. Nocleg w Tbilisi.

Dzień 2
Po śniadaniu w hotelu wyjazd na dalsze zwiedzanie Gruzji. Przejazd wzdłuż Gruzińskiej Drogi Wojennej. Pierwszy przystanek przy kompleksie architektonicznym Ananuri, które było rezydencją władców Aragvi. Cały kompleks składa się z kilku budynków, które były używane w przeszłości do różnych celów: modlitwy, walk, a także jako gospodarstwa domowe. Kościół Św. Maryi Dziewicy jest głównym punktem fortecy. Fasada kościoła jest udekorowana wyrafinowanymi płaskorzeźbami i ornamentami, a całego widoku dopełnia malownicze jezioro, które znajduje się u podnóża. Po zwiedzaniu kontynuujemy naszą podróż wśród coraz bardziej górzystego krajobrazu. Po przejechaniu Gudauri (kurortu narciarskiego) kierujemy się prosto do Kazbegi lub Stepantsmidna, małej wioski położonej w górach Kaukazu na poziomie 1700 m n.p.m oraz około 170 km na północ od Tbilisi. Po dojechaniu na miejsce do Kazbegi będziemy kierować się w stronę Kościoła Gergeti Trinity, który położony jest 2127 m n.p.m powyżej wioski Stepantsmidna. Trasa ta jest doprawdy niezwykle urocza – otoczona przepięknymi górami i malowniczymi dolinami. Droga będzie nas prowadzić przez lasy aż do ogromnego płaskowyżu, gdzie na samym końcu urwiska znajduje się przepiękny kościół. Po dotarciu na miejsce czeka nas niesamowity widok – Góra Kazbeg (5047), która jest trzecim co do wysokości szczytem na Kaukazie oraz bajkowa wręcz dolina Kazbegi. Kazbeg jest uważany za miejsce, które zostało wspomniane w mitologi greckiej jako wieczne więzienie półboga Prometeusza, który był przykuty do góry Kaukazu jako kara za ukradzenie ognia i danie go ludziom. Lunch w jednym z gospodarstw agroturystycznych w towarzystwie rodziny gruzińskiej. Podczas lunchu poznany tajniki jednego z narodowych dań gruzińskich – chinkali (gruzińskie pierogi z mięsnym farszem, które były typowe dla regionu górskiego, a obecnie znane w całym kraju). Po zwiedzaniu i posiłku udamy się w drogę powrotną do Tbilisi. Przejazd do hotelu, kolacja we własnym zakresie. Wieczór wolny do dyspozycji uczestników.

Dzień 3
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i wyjazd w kierunku Kachetii – regionu znanego z uprawy winnic oraz najlepszego wina w kraju. Największą sławę Kachetia zawdzięcza wybornym gatunkom wina, które - zdaniem archeologów - powstaje tu od 8 tysięcy lat! Na początek – zwiedzanie monastyru Alawerdi, który został zbudowany w XI w. i był najbardziej znaczącą świątynią w całej Kachetii. Miejsce to było świadkiem niezliczonych walk jakie toczono z imperium muzułmańskim na południu. Monastyr jest drugim pod względem wysokości, zaraz za niedawno wybudowaną Katedrą Sameba, religijnym budynkiem w całym kraju o wysokości ponad 55 metrów. Po zwiedzaniu przejazd do winiarni Schuchmann Wine Company. Właściciel tego miejsca pochodzi z Niemiec, a nowo utworzona spółka szybko trafiła na rynki gruzińskie i zagraniczne, używając mieszanki nowego podejścia do produkcji wina, a także korzystając z rodzimych rozwiązań wytwarzania tego trunku. Po zwiedzeniu i degustacji lunch (we własnym zakresie). Po posiłku przejazd w kierunku wioski Tsinandali, gdzie zobaczymy rezydencję księcia Alexandra Chavchavadze. Znana jest ona ze swoich ozdobnych ogrodów wybudowanych w XIX wieku. Spacer przez pokoje oraz sale Muzeum, a także wśród Ogrodu Botanicznego, rozpościerającego się przed budynkami, z pewnością zabierze nas do świata i czasów jego pierwotnych mieszkańców. Po zwiedzaniu przejazd w kierunku Telavi. Po dotarciu na miejsce zakwaterowanie w hotelu i czas wolny do dyspozycji uczestników.

Dzień 4
Po śniadaniu zaczniemy nasz drugi dzień zwiedzania w regionie winnym. Na początku odwiedzimy targowisko warzywne Telavi, które jest jednym z najsłynniejszych rynków w regionie. Po zwiedzaniu przejazd w kierunku miasteczka Gremi. Kościół Archaniołów jest jedną z najwspanialszych budowli antycznych tego regionu, pochodzącą z XVI wieku. Cały kompleks położony jest na wzgórzu i składa się z fortyfikacji, wewnątrz której znajdują się trójkondygnacyjny pałac królewski, kościół pod wezwaniem Michała Archanioła, wieża, zabudowania mieszkalne oraz piwnice, w której przetrzymywano wino. Całość kompleksu otaczają mury z otworami strzelniczymi, wieżyczkami strzelniczymi i wieżami. Można również dostrzec pozostałości sekretnego tunelu prowadzącego do rzeki. Dzwonnica mieści także muzeum, w któym znajdują się archeologiczne artefakty z XVI wieku.

Następnie przejazd do miasteczka Kvareli, gdzie zwiedzimy winiarnię Koncho & Co Winery. Historia tego miejsca zaczyna się w XVI wieku, kiedy wino Kindzmarauli było produkowane dla rodziny królewskiej. Firma otrzymała ponad 100 narodowych i międzynarodowych nagród, pośród których znajdują się złote i platynowe nagrody zdobyte w Nowym Yorku i Paryżu. Winiarnia produkuje ponad 20 gatunków win, a także brandy i grappę, które są eksportowane m.in.: do USA, Kanady, Japonii i Europy. W tym miejscu odbędzie się także degustacja połączona ze zwiedzaniem, a następnie lunch w stylu kachetyjskim (dodatkowo płatny). Po posiłku odbędzie się prelekcja oraz luźna pogawędka na temat uprawy wina. Następnie przejazd przejazd w kierunku jeziora Ilia, gdzie będziemy mieli chwilę czasu wolnego na relaks i spacer nad tym malowniczym jeziorem. Przejazd w kierunku regionu Kvareli, gdzie zwiedzimy “Gvirabi” - specjalną jaskinię rzeźbioną w kilometrach w głąb skały. Tutaj odbędzie się również degustacja przepysznego wina samego właściciela kompanii Khareba. Po degustacji oraz spacerze po posiadłości przejazd do Gurjaani, gdzie doświadczymy słynnej gruzińskiej gościnności oraz zrozumiemy choć trochę tutejszą tradycję. W „domu winnym Gurjaan” będzie czekała na nas lokalna rodzina i zaznajomi nas z tajnikami uprawy wina, jakie wytwarza się w prywatnych domach. W tradycyjnej gruzińskiej piwnicy winnej, nazywanej tutaj ''marani'' odbędzie się degustacja domowego wina trzymanego w ''kvevri'' – czyli specjalnym pojemniku wbudowanym w podłoże. Po degustacji weźmiemy udział w pieczeniu gruzińskiego chleba 'shoti', tradycyjnych słodyczy "churchkhela", a także w przygotowaniach do kolacji. Ponadto będzie czas na poznanie niektórych gruzińskich przepisów kulinarnych. Ostatnim punktem programu dzisiejszego pobytu u rodziny gruzińskiej będzie wspólna kolacja. Podczas kolacji pan domu zapozna nas i wprowadzi w tajniki tutejszych zwyczajów – jak np. roli ''tamady'' podczas gruzińskiej biesiady. Do kolacji będzie nam towarzyszyć grupa śpiewaków. Po wspólnie spędzonym wieczorze przejazd do Sighhnaghi, zakwaterowanie i nocleg.

Dzień 5
Po śniadaniu czas wolny na odkrywanie uroków XVIII wiecznego królewskiego miasteczka Sighnaghi, położonego na wzgórzu, otoczonego przez stare mury obronne i wieże, pełne fontann i ręcznie rzeźbionych balkonów. Signagi to najlepiej odnowione miasto w całej Gruzji. Na próżno szukać tam zniszczonych budynków, śmieci na ulicach – całe miasto zostało odnowione za pieniądze państwowe i jest wizytówką regionu. Miasto, z powodu swojego romantycznego wyglądu i atmosfery, nazywane jest także ''Miastem Zakochanych'' lub ''Miastem Miłości''. Gospodarka Sighnaghi opiera się głównie na produkcji wina i tradycyjnych dywanów. Miasto i jego okolica znana jest z pięknych krajobrazów oraz zabytków. Po rekonstrukcji miasta stało się ono ważnym ośrodkiem turystycznym Gruzji. Będąc w Signagi, warto przejść murami obronnymi wokół miasta, na końcu jednego z nich znajduje się kawiarnia, z której rozciąga się imponujący widok. Po zwiedzaniu lunch (we własnym zakresie), a następnie przejazd do Tbilisi. Popołudnie i wieczór wolne do dyspozycji uczestników. Nocleg w hotelu w Tbilisi.

Dzień 6
W zależności od godziny wylotu – wymeldowanie i transfer na lotnisko na około dwie godziny przed wylotem samolotu. Wylot do Warszawy. Po przylocie na lotnisko Okęcie pożegnanie i koniec imprezy.

OFERTA CENOWA

Ilość osób     Osoba (w EUR) opcja BB     Osoba (w EUR) opcja FB
2                                      1023                                            1242
4                                      772                                               962
6                                      775                                               929
8                                      699                                               849
15 – 20 osób                 614                                               733

W cenie:
  • zakwaterowanie w pokojach dwuosobowych
  • posiłki zgodnie z programem
  • prywatna grupa śpiewaków podczas biesiady w Gurjaani
  • bilety wstępu oraz usługi lokalnego przewodnika
  • degustacja wina
  • wszystkie transfery zgodnie z programem komfortowym samochodem
  • usługi polskiego przewodnika
  • woda mineralna podczas transferów
  • ubezpieczenie turystyczne.

Uwaga: przy pobycie 2-4 osób: do dyspozycji klientów kierowca posiadający uprawnienia przewodnika (j. ang).

Dodatkowe opłaty:
  • bilet lotniczy Warszawa – Tbilisi - Warszawa
  • lunche i kolacje niewymienione w programie
  • napoje niewymienione w programie
  • wydatki osobiste
  • zwyczajowe napiwki
  • wynajęcie jeepów w Kazbegi (około 30,00 EUR za samochód)
  • dopłata do pokoju jednoosobowego - 153,00 EUR.